To była długa zima…
I planów było wiele… własne kwiaty i warzywa (w donicach lub gruncie), a tu nagle się budzisz i okazuje się że heloooł mamy maj! Jeżeli myślisz, że zostaje Ci jedynie kupienie gotowych sadzonek, a plany na własne wyhodowane plony muszą poczekać do przyszłego roku to mam dla Ciebie dobrą wiadomość:
Jest sporo warzyw i ziół, których nasiona wysiane w maju będą was cieszyć jeszcze tego lata i tu mam dla was pare warzywnych inspiracji co możecie teraz wysiać i da szybkie zbiory 🙂
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa karłowa lub tyczna (taka co się pnie). Karłową spokojnie możecie wysiewać w odstępach co ok. 2 tygodnie, żeby mieć ciągła dostawę strąków przez całe lato. Jeżeli jest jeszcze szansa na nocne mrozy, to lepiej wysiejcie je w domu. Gdy takie ryzyko minie spokojnie możecie je wysiewać bezpośrednio do ziemii (w obu opcjach dobrze jest namoczyć nasiona na 24h przed wysiewem – przyśpiesza to jej kiełkowanie). Jeżeli macie mało miejsca to osobiście bardzo polecam fasolkę karłową, będzie zadowolona w donicach czy skrzynkach. Istnieje bardzo wiele odmian fasolki (także o pięknych kolorach) więc zachęcam do eksperymentowania. Ja np. w tym roku się skusiłam na piękną, purpurową fasolkę odmiany ‘Amethyst’ 🙂

To bardzo ważne żeby w okresie wzrostu fasolki jej nie przesuszyć więc upewnijcie się, że podłoże jest wilgotne. Fasolki nie lubią też ogromnych upałów – może się zdarzyć że wzrost rośliny zostanie zahamowany jeżeli temperatura będzie się utrzymywać bliżej 30 stopni Celsjusza.
Dynie, cukinie
Chyba jedne z moich ulubionych warzyw do wysiewania w maju. Rosną praktycznie w oczach i nie dość, że są pysze (wiem, subiektywna opinia 😉 ) to jeszcze pięknie wyglądają w ogrodzie lub w donicach. Jeżeli chcecie je uprawiać na balkonie czy na patio (a warto, bo ich duże liście dodają egzotycznego wyglądu) właśnie w donicach warto zerknąć na bardziej kompaktowe odmiany – producenci nasion często sami podpowiadają, które odmiany się do tego szczególnie nadają. Cukinia ma też dodatkowe punkty za jadalne kwiaty 😉

Ja sadzę odmianę Tarmino, Summer Ball i Eight Ball.
Sałaty
Tu chyba sprawa jasna – wiele sałat z powodzeniem można uprawiać cały rok. Oprócz tradycyjnych pewników polecam poeksperymentować z innymi sałato-podobnymi warzywami typu buraki liściowe, mizuna, mibuna.

Buraki
Kolejne warzywo które zagwarantuje wam szybkie zbiory, bo już po 3 miesiącach. Chociaż kojarzą się głównie z uprawą w ziemi, z powodzeniem mogą być hodowane w skrzynkach (powinny być głębokie na min. 30cm). Podobnie jak w przypadku fasolek spokojnie możecie je wysiewać co 2 tygodnie, aż do końca lipca , tak żeby ostatnie zbiory wypadały już na jesień, wtedy możecie ostatnie buraczki zostawić do przechowania (jeżeli macie miejsce), lub zrobić jakieś przetwory.

Marchew
Są odmiany marchwi jak ‘Early Nantes’ (Nantes 2) które można sadzić od lutego (pod osłoną, of kors), ale w większości wysiewamy je od kwietnia do sierpnia. Zarówno buraki jak i marchew wysiewamy bezpośrednio do miejsc docelowych (przenoszenie siewki z tacek/doniczek do rozsad mógłby uszkodzić korzeń).
Pamiętaj, żeby przerzedzić swoje siewki! Marchewki muszą mieć miejsce do rozwoju korzenia więc docelowo powinny być oddalone od siebie o ok. 5-7,5cm.

Pamiętajcie też, że pietruszka korzeniowa to nie taka biała marchewka i rośnie o wiele dłużej, nawet do pół roku od wysiania do zbioru.
Jeżeli chcesz poszaleć z kolorami zerknij na odmiany jak ‘Deep Purple’, ‘Lunar White’, ‘Solar Yellow’.
Rzodkiewka
I na końcu mojej listy – rzodkiewka. Co prawda, rzodkiewkę można uprawiać przez większość roku ale na wiosnę to na prawdę śmiga! Jest to warzywo idealne dla niecierpliwych – od wysiania (najlepiej od razu w miejscu docelowym) do zbiorów wystarczy zaledwie 4-8 tygodni. Łatwo uprawiać je i w gruncie i w donicach/skrzynkach (łatwiej je też w ten sposób uchronić przed ślimakami!) na balkonie czy tarasie, należy pamiętać tylko że powinny być głębokie na przynajmniej 15cm. A, no i jako kiełki też są super!

I jak, gotowi do sadzenia? A może dodalibyście coś do tej listy?

